Ο Συνεταιρισμός

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ιδρύθηκε στις 16/07/2014 με βάση το νόμο 4015/2011 και έχει έδρα την Καρίτσα Λάρισας. Απαριθμεί 62 μέλη παραγωγοί όλοι της Καρίτσας και του Στομίου. Κύρια ενασχόληση του συνεταιρισμού είναι από το 2014 η συγκέντρωση και η διάθεση των καστάνων και από το 2016 και των ακτινιδίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης η σύσταση και η αναγνώριση της ομάδας παραγωγών καστάνου – ακτινιδίου, στοιχείο που θα δώσει στον Α.Σ. σε πρώτη φάση τη δυνατότητα απόκτησης ιδιόκτητων εγκαταστάσεων αλλά και πιστοποίησης των προϊόντων του.

ΚΑΣΤΑΝΟ

Το σύνολο σχεδόν των μελών του συνεταιρισμού ασχολείται με την καλλιέργεια της καστανιάς. Τα καστανοπερίβολα τους βρίσκονται στην περιοχή της Καρίτσας σε υψόμετρο από 250m έως 750m και αρδεύονται από πηγές του Κισσάβου. Το σύνολο των στρεμμάτων που καλλιεργούν αγγίζει τα 1000, με τη συνολική παραγωγή το 2014 να φτάνει τους 240 τόνους και το 2015 τους 320 τόνους.

 Κύριο χαρακτηριστικό του κάστανου Κισσάβου είναι το λαμπερό σκούρο καφέ χρώμα και η γλυκιά του γεύση. Μπορεί να καταναλωθεί βραστό ή ψητό.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κάστανο της Καρίτσας είναι το πρώτο που διατίθεται στην αγορά πανελλαδικά. Αυτό οφείλεται στην τοποθεσία και το κλίμα της περιοχής που είναι η βασικότερη αιτία για την πρωιμότητα του.

Στον Συνεταιρισμό διαθέτουμε διαλογέα κάστανου ο οποίος τα διαχωρίζει σε τέσσερις κατηγορίες: Lux, Extra, A και B. Επίσης εμπορευόμαστε το σκισμένο αλλά και το τρύπιο κάστανο.

Στα δύο χρόνια λειτουργίας του Α.Σ. το κάστανο της Καρίτσας εκτός της τοπικής αγοράς ταξίδεψε και σε χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία και η Ουγγαρία.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

Με την καλλιέργεια της ακτινιδιάς ασχολούνται 8 μέλη του συνεταιρισμού. Καλλιεργούν συνολικά 130 στρέμματα εκ των οποίων τα 120 στρέμματα ποικιλίας Hayward και τα 10 ποικιλίας Τσεχελίδης. Όλα βρίσκονται στον κάμπο του Στομίου κοντά στο Δέλτα Πηνειού.

Η παραγωγή τους για το 2015 ανήλθε στους 220 τόνους και έως το 2018 υπολογίζεται να ξεπεράσει τους 500 τόνους.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός σε πρώτη φάση εμπορεύεται τα ακτινίδια για λογαριασμό των μελών του για πώληση απευθείας από το χωράφι καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης και διαλογής. Με την αναγνώριση της ομάδας παραγωγών ακτινιδίου αναμένεται από το 2017 να προχωρήσει στην πιστοποίηση του προϊόντος  και στο άμεσο μέλλον στη δημιουργία συσκευαστηρίου και κατάλληλων ψυκτικών θαλάμων.