Ακτινίδιο

Η χώρα καταγωγής του ακτινιδίου είναι η Κίνα. Επίσης καλλιεργείται στην Ιαπωνία, στη Ν. Ζηλανδία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε περιοχές με ευνοϊκές εδαφικές και κλιματικές συνθήκες όπως η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα, η Φθιώτιδα, η Καβάλα και η Λάρισα. Η ονομασία του όμως Κίουι (Kiwi) προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει αποκλειστικά. Στην Ελλάδα καλλιεργείται ως επί το πλείστον η ποικιλία Hayward. Την ονομασία αυτή την πήρε από τον φυτοκόμο Hayward Wright.

Είναι φυτό πολυετές. Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα ωοειδές. Ο φλοιός έχει χρώμα ανοιχτό καφέ και καλύπτεται από χνούδι. Το εσωτερικό του είναι πράσινο με μικρούς μαύρους σπόρους και έχει γεύση γλυκόξινη. Η φύτευση του φυτού γίνεται κατά την άνοιξη.

Το ακτινιδιο διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο και είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Διατροφικά στοιχεία ανα 100g:

Θερμίδες : 60 kcal

Φώσφορος : 64 mg

Νερό : 81,2%

Κάλιο : 264 mg

Λίπη : 0,5 gr

Ασβέστιο : 16 mg

Υδατάνθρακες : 17,5 gr

Μαγνήσιο : 17 mg

Πρωτείνη :0,8 gr

Βιταμίνη Α : 87 IU

Φυτικές ίνες : 3 gr

Βιταμίνη C : 92,7 mg

Ζάχαρη : 9 gr

Βιταμίνη B6 : 0,1 mg

Νάτριο :3 mg

Σίδηρος: 0,51 gr