Κάστανο

Η καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο και ανήκει στην οικογένεια των Φηγοειδών. Το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 35m και ευδοκιμούν σε υψόμετρο πάνω από 250m.

Κύριες περιοχές που καλλιεργείται το κάστανο στην Ελλάδα είναι η ΜακεδονίαΘεσσαλία, ορεινές περιοχές της Κρήτης και συναντάται σε αρκετά ακόμη μέρη στην Ελλάδα. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής κάστανου είναι η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Νότια Κορέα και η Κίνα.

Αν και έχει πολλούς εχθρούς και ασθένειες, εντούτοις το δέντρο είναι αιωνόβιο, παίρνει μεγάλες διαστάσεις ιδίως καθ’ ύψος και όταν είναι σε καλή κατάσταση δίνει ικανοποιητική παραγωγή για περισσότερο από 100 χρόνια .

Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία.

Οι καρποί των κάστανων βρίσκονται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας. Το μέγεθος του κάστανου έχει να κάνει με την υγρασία, την ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους.

Από το κάστανο γίνονται γλυκά κουταλιού, μαρμελάδα, τρουφάκια, σοκολατάκι, κορμός, ακόμα και ψωμί ή αλεύρι.

Το κάστανο ανήκει στην οικογένεια των ξηρών καρπών και αποτελείται από 50% νερό. Εχει τις λιγότερες θερμίδες από όλους τους ξηρούς καρπούς και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, σάκχαρα και ίνες. Επιπλέον είναι άριστη πηγή υδατανθράκων και έχει υψηλή θερμιδική αξία, χωρίς χοληστερόλη.

Διατροφική αξία ανά 100 g

Θερμίδες : 213Kcal

Ασβέστιο : 27,0mg

Yδατάνθρακες : 45,5 gr

Σίδηρο : 1,0mg

Λίπος : 18,9 Kcal

Μαγνήσιο : 32,0mg

Πρωτεΐνες : 8,4 Kcal

Φώσφορο : 93,0mg

Φυτικές ίνες : 8,1 gr

Νάτριο : 3,0mg

Βιταμίνη Β6 : 0,4 mg

Κάλιο : 518 mg

Βιταμίνη Α : 28,0 IU

Βιταμίνη C : 43 mg